Omlet-grzybek na słodko
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:46
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 kiwi
- banan
- pomarańcza
- 10 dag malin lub truskawek z kompotu
- sok z cytryny
- 5 jajek
- 3-4 łyżki mąki
- 2-3 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 łyżeczki masła
Reklama
Owoce obrać. Pomarańczę podzielić na cząstki, usunąć białe błonki. Kiwi i banana pokroić w plastry. Wszystkie owoce wymieszać, skropić sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, połową cukru pudru, cukrem waniliowym. Do tej masy przesiać mąkę, wymieszać, wlewając w razie potrzeby nieco mleka. Białka ubić, pianę wymieszać z masą.
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wlać 1/4 masy. Smażyć, aż spód się zetnie, odwrócić na drugą stronę i dosmażyć. Tak samo usmażyć jeszcze 3 omlety. Nałożyć po porcji owoców, złożyć na pół, oprószyć pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama