Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 2 kiwi
  • banan
  • pomarańcza
  • 10 dag malin lub truskawek z kompotu
  • sok z cytryny
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki masła
Reklama

Owoce obrać. Pomarańczę podzielić na cząstki, usunąć białe błonki. Kiwi i banana pokroić w plastry. Wszystkie owoce wymieszać, skropić sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, połową cukru pudru, cukrem waniliowym. Do tej masy przesiać mąkę, wymieszać, wlewając w razie potrzeby nieco mleka. Białka ubić, pianę wymieszać z masą.
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wlać 1/4 masy. Smażyć, aż spód się zetnie, odwrócić na drugą stronę i dosmażyć. Tak samo usmażyć jeszcze 3 omlety. Nałożyć po porcji owoców, złożyć na pół, oprószyć pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama