Omleciki
Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 330 kcal
Składniki na 2 porcje
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 10.10.2007, 21:15
Reklama
● 4 jajka
● 4 łyżki mąki
● łyżka cukru
● 2 łyżki mleka
● konfitury
● masło do smażenia
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z mlekiem, połączyć delikatnie z pianą i z mąką.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć połowę masy. Smażyć na małym ogniu aż się zrumieni spód, delikatnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć pod przykryciem.
Tak samo usmażyć drugi omlecik. Podawać z konfiturami. Można też ozdobić wisienkami i kleksem bitej śmietany.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama