Okoń z ziołowym musem
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 600 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 60 dag filetów z okonia
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- jajko
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
MUS ZIOŁOWY:
- 3 pęczki natki pietruszki
- ząbek czosnku
- łyżka kaparów
- zielona papryczka chili
- 125 ml oliwy (ok. 1/2 szklanki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
Filety z okonia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajko roztrzepać. Ryby obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, obłożyć z obu stron startymi ziemniakami, docisnąć. Olej rozgrzać na patelni, włożyć ryby, usmażyć z obu stron na złoto (po ok. 5-6 minut).
Mus: czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili oczyścić z pestek, posiekać. Natkę opłukać, posiekać. Czosnek, chili, natkę, kapary, musztardę i sok z cytryny zmiksować z oliwą, przyprawić solą. Ryby podawać z musem ziołowym i ryżem.
Nasza rada
Ryby najlepiej schłodzić przed smażeniem w lodówce. Różnica temperatury między gorącym tłuszczem a zimną rybą sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a mięso nie wysuszy się. Ryby dosmaż na małym ogniu lub wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika.