Ogórki w boczku
Przygotowanie: 15 min
Duszenie: 30 minut
Porcja: 560 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 ogórki
- 2 łyżki listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 40 dag filetów z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta rozmarynu
- jajko
- skórka starta z 1 cytryny
- 8 plastrów wędzonego boczku
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Reklama
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Oprószyć pieprzem i połową tymianku.
Mięso drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na połowie tłuszczu. Dodać mięso, obsmażyć mieszając. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i curry, dodać skórkę z cytryny i jajko, wymieszać.
Połówki ogórków napełnić farszem, złożyć. Każdy owinąć 2 plastrami boczku.
Resztę tłuszczu rozgrzać w rondlu, podsmażyć ogórki, podlać połową bulionu, dusić ok. 30 minut.
Na 10 min przed końcem duszenia wlać resztę bulionu. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Posypać resztą tymianku.
Reklama
Reklama
Reklama