Ogniste żeberka z grilla
To popularny przysmak podczas spotkań w plenerze. Marynata sprawia, że mięso po upieczeniu zyskuje na smaku i soczystości.
- Claudia
Porcja: 428 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4-6 osób
kilogram żeberek
2 łyżeczki suszonych papryczek chili
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
8 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju
sól
Żeberka starannie opłukać. Włożyć na godzinę do mocno osolonej zimnej wody (ok. 1,5 łyżeczki soli na litr wody). Następnie mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić wzdłuż kostek na kawałki.
Papryczki, ziarna pieprzu i ziela angielskiego zmiażdżyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Przecier pomidorowy wymieszać z miodem i sosem sojowym. Dodać olej, czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Marynatą posmarować mięso ze wszystkich stron (najlepiej pędzelkiem). Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z marynaty. Piec ok. 15 minut z każdej strony (w trakcie pieczenia smarować żeberka resztą marynaty).
- Więcej w Claudii 6/2006
1 z 1
zeberka1