Nóżki kurczaka w galarecie
Przygotowanie: 1 godzina
Oczekiwanie: 4 godziy
Porcja: 140 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.11.2005, 13:56
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 6 podudzi drobiowych
- włoszczyzna (bez kapusty i selera)
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- 6 ziaren pieprzu
- 1/2 pęczka koperku
- 10 dag mrożonego groszku
- 10 dag kukurydzy z puszki
- sól
Reklama
Nóżki umyć, osuszyć. Włoszczyznę obrać, oczyścić, pokroić na kawałki. Nóżki i włoszczyznę włożyć do rondla, zalać 3/4 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i koperek, posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Groszek gotować około 3 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
Nóżki wyjąć, wywar przecedzić. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze. Kukurydzę, marchewkę i groszek wsypać na dno 6 głębokich, małych salaterek, do każdej włożyć nóżkę kostką do góry, zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama