Nowojorski cheese-cake
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 1 i 1/2 godz
Oczekiwanie: 12 godz
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
- 18 dag pełnoziarnistych herbatników maślanych
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/4 kg zmielonego sera śmietankowego
- szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
- po łyżeczce skórki startej z cytryny i pomarańczy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 5 jajek
- 2 żółtka
- cukier puder do posypania
Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć na drobne kawałki. Przesypać do miski, dodać masło. Zagnieść, aż składniki się połączą.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno przykryć masą maślano-herbatnikową. Tortownicę wstawić do lodówki na 10 minut.
Ser utrzeć z cukrem, mąką, skórką cytrynową i pomarańczową oraz aromatem. Dalej ucierać, dodając stopniowo jajka i żółtka.
Masę serową wyłożyć na masę herbatnikową, wierzch wyrównać. Piec 15 minut w temp. 200 st C, zmniejszyć temperaturę do 130 st C i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.
Wystudzony sernik wstawić na noc do lodówki. W papierze wyciąć szablon, np. kontur gwiazdki. Przykładając szablon, przez sitko posypać sernik cukrem pudrem.