Zaproponuj dania z twarogiem w ciekawej odsłonie, która urozmaici Twoją kuchnię i doda odmienionego smaku codziennym posiłkom.
Skomponuj pastę twarogową z nowymi apetycznymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory czy pieczone buraki i podaj w oryginalny sposób – np. z kruchymi babeczkami. Dodaj twaróg do tart czy quiche’ów, które będą ozdobą świątecznego stołu lub przyjęcia dla znajomych. Jeśli lubisz placuszki twarogowe na słodko, tym razem zrób je w wersji wytrawnej z kaszą gryczaną lub z kurkami.
A co na deser? Sernik to nie wszystko, co można upiec z dodatkiem twarogu. Doskonale sprawdzi się też jako składnik, m.in. ciasta marchewkowego czy ciastek francuskich.

Do skomponowania swoich potraw najlepiej wybierz twaróg z certyfikatem „Jakość Tradycja”, który daje pewność, że produkt ma tradycyjny skład i sposób wytwarzania, lokalne pochodzenie oraz odznacza się wysoką jakością. Takimi cechami charakteryzują się cenione przez konsumentów Twarogi Klinek: chudy, półtłusty i tłusty starannie wytworzone z wysokiej jakości mleka na bazie tradycyjnych receptur. Wszystkie są smaczne, lekkostrawne i zawierają cenne składniki odżywcze.

Wypróbuj nasze przepisy na pyszne potrawy z twarogiem i przekonaj się, że tradycja jest na czasie!

Mat. prasowe

BABECZKI Z PASTĄ TWAROGOWĄ

Składniki:

  • 250 g Twarogu Klinek półtłustego
  • 125 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek wody
  • 200 g makreli wędzonej
  • 75 g majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 rzodkiewek
  • 2 jaja ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

1. Babeczki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz schłodzone masło pokrojone na kawałki. Następnie skrop lodowatą wodą. Wymieszaj. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż na około 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrój krążki. Wylep ciastem natłuszczone foremki o średnicy około 7 cm. Nakłuj widelcem.
Na każdą wylepioną foremkę połóż kawałek papieru śniadaniowego. Nasyp trochę grochu lub fasoli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 220°C przez około 12 minut. Wyjmij, zdejmij papier z grochem i ostudź babeczki.

2. Pasta
Oczyszczoną makrelę rozdrobnij, połącz z majonezem, twarogiem, drobno posiekanym szczypiorem, startą na tarce rzodkiewką oraz jajkami pokrojonymi w drobną kostkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastą napełnij babeczki. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

PLACKI Z TWAROGIEM I KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 100 g twarogu Klinek tłustego
  • 2 szklanki wody
  • 5 łodyżek szczypiorku z dymką
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej/pszennej
  • szczypta pieprzu i soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę gryczaną, zostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut i ostudź. Posiekaj szczypiorek oraz dymkę. W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj kaszę, mąkę, szczypiorek, dymkę i przyprawy. Połącz składniki. Rozgrzej olej na patelni, nałóż masę i smaż placki do przyrumienienia z obu stron. Podaj z sosem, np. jogurtowym.

Materiał promocyjny marki Polmlek Raciąż Sp. z o.o.