Reklama

SKŁADNIKI NA 18 PORCJI

Reklama
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 l mleka
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • masło roślinne
  • paczka krakersów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Reklama

Żółtka utrzeć z cukrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka.
Resztę mleka zagotować, mieszając z masłem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia.
Masę żółtkową powoli wlać mieszając do mleka, postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Ewentualnie przesiać do garnka przez sitko trochę mąki, tak żeby masa miała konsystencję gęstego budyniu.
Połowę krakersów ułożyć ciasno w małej brytfance. Wylać gęstniejącą masę, przykryć pozostałymi krakersami (ew. można dodać trzecią warstwę krakersów w środek). Uwaga! Krakersy należy ułożyć dokładnie w takim samym porządku jak te na dnie blachy.
Ciasto wstawić do lodówki na najniższą półkę. Kiedy stężeje, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.

Reklama
Reklama
Reklama