Napój na rozgrzewkę!
Po powrocie z zimowego spaceru nic nas tak nie rozgrzeje, jak szklaneczka czegoś ciepłego z odrobiną alkoholu. Wyśmienity napój, z rozmaitymi smakowymi dodatkami, pobudzi krążenie, poprawi nastrój, przywróci siły po nocnym czuwaniu.
- Naj
Wszystkie przepisy na 2 porcje
HERBATA Z RUMEM
- 2 torebki czarnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 80 ml rumu
- kawałek kory cynamonu
Zaparz w 2 szklankach po torebce herbaty, wsyp po połowie cukru, soku z cytryny, i rumu, wymieszaj. Do każdej szklanki włóż po kawałku kory cynamonu.
PIWO Z KOGLEM-MOGLEM
- 1/2 l jasnego piwa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- 2 żółtka
- 6 łyżeczek cukru
Piwo wlej do rondelka, dodaj cynamon, goździki, mocno podgrzej, ale nie zagotuj, wyjmij goździki. Mikserem utrzyj do białości żółtka z cukrem. Do utartych żółtek powoli wlewaj gorące piwo, cały czas ucierając mikserem (koniecznie piwo do żółtek, nie odwrotnie!), tak, aby powstała na wierzchu piana. Gorące rozlej do wysokich kieliszków lub szklanek.
GRZANE WINO Z KORZENIAMI
- 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
- kawałek kory cynamonu
- 6 goździków
- garść rodzynek
- łyżka skórki otartej z pomarańczy
- łyżeczka pokrojonego w słupki imbiru
- 3 łyżki płynnego miodu
Wino przelej do rondelka, włóż korę cynamonu, goździki, rodzynki, otartą skórkę z pomarańczy, imbir. Podgrzewaj na małym ogniu prawie do zawrzenia. Przecedź, wymieszaj z miodem. Rozlej do kieliszków.
IRISH CAFE
- 2 filiżanki mocno zaparzonej kawy
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 40 ml whisky
- 4 łyżki bitej śmietany
- szczypta kawy rozpuszczalnej
Zaparzoną kawę przelej do 2 wysokich szklanek. Do każdej wsyp po 2 łyżeczki cukru, wymieszaj. Na końcu wlej po 20 ml whisky, udekoruj bitą śmietaną, oprósz kawą.
CZEKOLADOWIEC
- 2 łyżki cukru
- łyżka miodu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 300 ml wódki
Cukier podgrzej w rondelku, aż zrobi się karmel. Dodaj ok. 100 ml wody, miód i połamaną czekoladę. Podgrzewaj cały czas, mieszając, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia, wlej wódkę, zamieszaj i podpal. Natychmiast przykryj pokrywką. Rozlej do filiżanek.
KAWA Z BRANDY
- 100 ml brandy
- 2 kostki cukru
- po łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy
- 2 goździki szczypyta cynamonu
- 2 filiżanki zaparzonej kawy
Brandy podgrzej, dodaj cukier, skórkę z cytryny i pomarańczy, goździki i cynamon, podgrzewaj na małym ogniu kilka minut. Przecedź i wlej do świeżo zaparzonej kawy. Od razu podawaj.