Reklama
  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 l spirytusu 80%
Reklama

Owoce umyć, osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące. Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2-3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców. Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć, odstawić na 2-3 dni, od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły. Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 5-6 miesięcy. Nalewka powinna mieć piękny rubinowy kolor.

Reklama
Reklama
Reklama