Nalewka z pigwy
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.08.2006, 12:48
Reklama
Składniki :
Reklama
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- szklanka cukru
- 1 i 1/2 l wódki
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
- skórka i sok z 1/2 pomarańczy
- 50 ml rumu
Reklama
Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką. Po 2-3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące.
Reklama
Reklama
Reklama