Naleśnikowa wieża
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 20 minut
Zapiekanie: 25 minut
Porcja: 635 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
Naleśniki:
- 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- olej do smażenia
- sól
Farsz:
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- 35 dag cukinii
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów w kawałkach (35 dag)
- po 2 łyżeczki posiekanego oregano, tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 10 dag startego łagodnego sera (np. ementalera)
- pieprz
Naleśniki (najlepiej z poprzedniego dnia): składniki zmiksować na ciasto. Odstawić na 20 minut. Usmażyć 16 małych (o średnicy ok. 15 cm), cienkich naleśników.
Farsz: warzywa umyć. Papryki oczyścić i pokroić w paski, a cukinię na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Połowę czosnku i cebuli zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać paprykę, cukinię, dusić 5 minut, przyprawić do smaku.
Resztę cebuli i czosnku zeszklić na pozostałym oleju. Dodać mięso i usmażyć. Wymieszać z koncentratem i pomidorami, dusić 10 minut. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem.
4 naleśniki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, na każdy nałożyć 1/4 farszu mięsnego i warzyw, przykryć kolejnym naleśnikiem, znów nałożyć farsz. Powtarzać do wyczerpania składników. Posypać serem i zapiekać 25 min w temp. 200°C.