Naleśniki zapiekane z serem
Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Pieczenie: ok. 20 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:17
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 4 dag mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek oliwy
- 150 ml mleka
- 20 dag twarogu naturalnego, np. Campina
- 20 dag bryndzy
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Mleko zmiksować ze szczyptą soli, jednym jajkiem, mąką i 4 łyżkami oliwy, ciasto odstawić na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć po kolei 4 duże naleśniki, zdjąć, trzymać w cieple.
Czosnek obrać, posiekać. Twaróg i bryndzę wymieszać z pozostałym jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku, bazylią, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz podzielić na 4 porcje. Rozłożyć na połowie każdego naleśnika, po czym naleśniki poskładać na pół.
Blachę lub formę żaroodporną natłuścić oliwą, ułożyć naleśniki, posypać je parmezanem. Zapiekać 5 minut w temperaturze 180°C. Podawać z zieloną sałatą i rzodkiewką.
Reklama
Reklama
Reklama