Naleśniki z wędliną
Przygotowanie: 1 godzina
Sztuka: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 sztuk
- 300 ml mleka
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- 20 dag mąki
- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 8 plastrów szynki litewskiej
- czerwona papryka
- ogórek
- sól, pieprz
Szczypiorek umyć, posiekać. Mleko, jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli zmiksować. Dodać szczypiorek, wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Filety umyć, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, filety smażyć po 7 minut z każdej strony. Zdjąć i przestudzone pokroić w długie słupki.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w słupki.
Jogurt wymieszać z sosem sojowym, sos przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Olej rozgrzać na patelni o średnicy 24 cm. Kolejno usmażyć 8 naleśników.
Naleśniki posmarować sosem. Na każdym rozłożyć duży plaster szynki. Mięso kurczaka i warzywa ułożyć tak, by naleśnik dał się złożyć na pół i zwinąć. Owinąć w papier śniadaniowy, związać.