Naleśniki z warzywami i sosem serowym
Przygotowanie: 1 godzina
Sztuka: 320 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 SZTUK
- 3 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 30 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag sera rokpol
- pęczek szczypiorku
- mała kapusta pekińska
- 3 marchewki
- cebula
- 6 łyżek oleju
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Jajka zmiksować z 2 szklankami mleka, szczyptą soli, mąką i proszkiem do pieczenia. Szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, drobno pokroić. Dodać do ciasta, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Ser pokroić w kostkę, zmiksować z pozostałym mlekiem na gładką masę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć głąb, liście pokroić w poprzek na szerokie paski. Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w grube słupki. Cebulę obrać, posiekać.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę, mieszając smażyć 5 minut, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić 10 minut na małym ogniu.
Pozostały olej rozgrzewać na patelni, usmażyć kolejno 8 naleśników, trzymać w cieple.
Natkę opłukać, listki oderwać od gałązek, dodać do warzyw, wymieszać. Naleśniki posmarować masą serową, na połowie każdego rozłożyć po 3 łyżki warzyw, złożyć na pół. Pozostałe warzywa podawać osobno.