Naleśniki z warzywami
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 170 kcal
- Naj
Opublikowano: 29.09.2008, 12:15
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 4 jajka
- 1/2 l mleka
- mąka
- olej
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 2 cebule
- szklanka bulionu drobiowego z kostki
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Reklama
Piekarnik rozgrzej do temp. 120°C. Jajka roztrzep z mlekiem i taką ilością mąki, aby wyszło ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Usmaż grube naleśniki, przełóż je na talerz i wstaw do piekarnika.
Cukinie umyj, odetnij końce. Nie obieraj, pokrój w kilkucentymetrowe słupki. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Cebule obierz, podziel na ósemki. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju, podlej bulionem, przypraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości. Gorące wyłóż na naleśniki. Udekoruj bazylią.
NASZA RADA: Aby danie było bardziej syte, dołóż do warzyw pokrojoną w kostkę pierś kurczaka albo plastry parówek lub mortadeli.
Reklama
Reklama
Reklama