Reklama

● 2 jajka
● 1,5 szklanki mąki
● po 1/2 szklanki mleka i niegazowej wody mineralnej
● szczypta cukru
● natka pietruszki
● olej do smażenia
Farsz:
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● 300 g mielonej wołowiny
● puszka krojonych pomidorów
● 2 łyżki przecieru pomidorowego
● goździk
● liść laurowy
● 100 ml czerwonego wina sól
● pieprz
● papryka w proszku
● oregano
● 2 łyżki śmietany
● ser ricotta do posypania
Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na oleju cienkie naleśniki. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Łączymy z osączonymi pomidorami i łyżką przecieru. Dusimy z goździkiem, liściem laurowym, dolewamy wino, gotujemy, aż płyn odparuje. Wyjmujemy liść laurowy i goździk, przyprawiamy farsz solą, pieprzem, papryką. Układamy na naleśnikach i zawijamy je w ruloniki. Smarujemy po wierzchu resztą przecieru pomidorowego wymieszanego ze śmietaną, posypujemy ricottą, podpiekamy na patelni pod przykryciem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama