Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Przygotowanie: 45 min
Porcja: 510 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:16
Reklama
Składniki na 4 porcje
CIASTO:
Reklama
- 12 dag mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- olej
NADZIENIE:
- 25 dag pieczarek
- 7 dag wędzonej piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu z kostki
- 2 łyżki wina
- sól, pieprz
SOS:
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soku z cytryny
- natka do dekoracji
Reklama
Ciasto: mąkę wymieszać z połową mleka. Dodać jajka, 2 łyżki oleju, resztę mleka, szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pierś kurczaka drobno pokroić. Masło stopić, wsypać mąkę, wymieszać, zrumienić. Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Dodać wino, kurczaka, grzyby, przyprawić, gotować 5 min.
Porcje ciasta wlewać na gorącą patelnię, smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Na każdym naleśniku ułożyć po 2 łyżki farszu, zrolować.
Sos: płatki zrumienić na maśle, skropić sokiem z cytryny. Polać naleśniki. Ozdobić natką.
Reklama
Reklama
Reklama