Reklama

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
20 dag mąki
szklanka mleka
szklanka wody mineralnej
14 jajek
cukinia
3 łyżki masła
łyżka oliwy
olej do smażenia
sól, pieprz
Mąkę, 2 jajka, oliwę, szczyptę soli, wodę i mleko ubić trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut (jeśli ciasto jest za gęste, dodać trochę wody).
Pozostałe jajka lekko roztrzepać. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paski lub plasterki. Masło stopić na patelni, włożyć cukinię, przesmażyć. Wlać roztrzepane jajka, oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż jajka się zetną. Nie mieszać, tylko odwracać po kawałku za pomocą łopatki.
Olej rozgrzać na patelni, usmażyć 12 naleśników. Jajecznicę z cukinią rozłożyć na naleśnikach, złożyć na pół.

Reklama

NASZA RADA

Do jajecznicy możemy dodać 10 dag bekonu pokrojonego w kostkę lub kiełbasę czy szynkę pokrojone na plasterki, 5 dag kurek uduszonych w śmietanie lub pieczarek usmażonych na maśle. Również 10 dag wędzonego łososia, 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku lub 10 dag pokruszonego sera rokpol wzbogaci smak naszej przekąski.

Reklama
Reklama
Reklama