Naleśniki z grzybami
Przygotowanie: 45 min
Porcja 180 kcal
- Naj
Opublikowano: 21.08.2008, 07:30
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
Reklama
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 3 jajka
- szczypta soli i proszku do pieczenia
Farsz:
- 30 dag świeżych grzybów
- 10 dag wędzonego boczku
- duża cebula
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- olej
Reklama
Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na 1/2 godz. Usmaż naleśniki. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na kawałki. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony boczek, usmaż razem. Zdejmij z patelni, dolej łyżkę oleju i podsmaż grzyby. Dodaj cebulę z boczkiem, wlej bulion i całość duś, aż grzyby będą całkowicie miękkie. Przypraw solą, pieprzem i śmietaną (duś, aż odparuje część płynu, a farsz grzybowy będzie dość gęsty; możesz go zagęścić, mieszając śmietanę z łyżką mąki). Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż w kopertę, podsmaż na chrupiąco. Podawaj gorące, posypane natką, z sezonową surówką.
Reklama
Reklama
Reklama