Reklama

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:

Reklama
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli i proszku do pieczenia

Farsz:

  • 30 dag świeżych grzybów
  • 10 dag wędzonego boczku
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany
  • 1/2 szklanki bulionu
  • olej
Reklama

Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na 1/2 godz. Usmaż naleśniki. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na kawałki. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony boczek, usmaż razem. Zdejmij z patelni, dolej łyżkę oleju i podsmaż grzyby. Dodaj cebulę z boczkiem, wlej bulion i całość duś, aż grzyby będą całkowicie miękkie. Przypraw solą, pieprzem i śmietaną (duś, aż odparuje część płynu, a farsz grzybowy będzie dość gęsty; możesz go zagęścić, mieszając śmietanę z łyżką mąki). Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż w kopertę, podsmaż na chrupiąco. Podawaj gorące, posypane natką, z sezonową surówką.

Reklama
Reklama
Reklama