Reklama

CIASTO:
● 2 szklanki mleka
● 1/2 torebki cukru waniliowego
● 5 jajek
● 1/4 kostki masła
● 1 i 1/2 szklanki maki
● 50 ml wódki
● 1/3 szklanki soku wyciśniętego z mandarynek
● słonina do smażenia
● cukier puder do posypania
● 2 łyżki likieru do zapalenia
NADZIENIE:
● 1/2 kostki masła
● 6 łyżek cukru pudru
● 100 ml likieru mandarynkowego
● sok i skórka otarta z 3 mandarynek
[adsense]
Mleko zmiksuj z cukrem waniliowym, jajkami i stopionym, ostudzonym masłem. Niedużymi porcjami wsypuj przesianą mąkę i miksuj na gładką masę. Na koniec dolej wódkę i sok z mandarynek, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 1 godz. Na rozgrzanej, posmarowanej słoniną patelni usmaż z ciasta bardzo cienkie naleśniki. Masło utrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z mandarynek, ucieraj jeszcze chwilę. Częścią masy cienko posmaruj naleśniki i poskładaj je w trójkąty. Pozostałą masę rozgrzej na patelni. W powstałym sosie zanurz złożone naleśniki, kilkakrotnie obróć, aby dobrze się nim oblepiły. Ułóż je na ciepłych talerzach, posyp cukrem pudrem, polej resztą sosu. Do chochli wlej dwie łyżki likieru, ostrożnie podgrzej nad małym płomieniem, zapal i polej naleśniki. Podawaj płonące.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama