Naleśniki pomarańczowe
Przygotowanie: 1 h, kaloryczność: 250 kcal, dla 6 osób
- Naj
Opublikowano: 05.01.2009, 10:50
Reklama
SKŁADNIKI:
Ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szkl. mleka
Sos:
- pomarańcza
- kostka masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 50 ml likieru pomarańczowego
Reklama
Do mąki wbij jajka, posól, wymieszaj. Dolewaj powoli mleko i mieszaj, aż ciasto zyska konsystencję śmietany. Wstaw je na godzinę do lodówki. Sparz pomarańczę, zetrzyj skórkę, wsyp do rondelka. Wyciśnij i dodaj sok, 1/2 kostki masła i 1/2 likieru. Podgrzej, by masło się rozpuściło. Wsyp 6 łyżek cukru, wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczoną 1/4 kostki masła, wymieszaj, na reszcie masła usmaż naleśniki. Przełóż je na talerz. Na patelnię wlej nieco sosu pomarańczowego, podgrzej w nim każdy naleśnik osobno. Złóż naleśniki na 4 części, na talerzu podlej odrobiną alkoholu i podpal. Serwuj płonące.
Reklama
Reklama
Reklama