Reklama

SKŁADNIKI:
Ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. mleka

Sos:

  • pomarańcza
  • kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 50 ml likieru pomarańczowego
Reklama

Do mąki wbij jajka, posól, wymieszaj. Dolewaj powoli mleko i mieszaj, aż ciasto zyska konsystencję śmietany. Wstaw je na godzinę do lodówki. Sparz pomarańczę, zetrzyj skórkę, wsyp do rondelka. Wyciśnij i dodaj sok, 1/2 kostki masła i 1/2 likieru. Podgrzej, by masło się rozpuściło. Wsyp 6 łyżek cukru, wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczoną 1/4 kostki masła, wymieszaj, na reszcie masła usmaż naleśniki. Przełóż je na talerz. Na patelnię wlej nieco sosu pomarańczowego, podgrzej w nim każdy naleśnik osobno. Złóż naleśniki na 4 części, na talerzu podlej odrobiną alkoholu i podpal. Serwuj płonące.

Reklama
Reklama
Reklama