Naleśniki na słodko z bananami
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 20-25 minut
Sztuka: 340 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 SZTUK
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 kg tłustego twarogu
- torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 czubate łyżki cukru
- 4 banany
- 5 dag pistacji
- 2/3 szklanki śmietany 22%
- żółtko
- łyżeczka cynamonu
- sól
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dolewać stopniowo 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, cały czas mieszając. Wbić jajka, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, wlać 1/8 ciasta, smażyć 2-3 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Tak samo usmażyć jeszcze 7 naleśników.
Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny, cukrem i połową cukru waniliowego. Banany obrać, pokroić w plasterki. 2/3 bananów wymieszać z masą serową. Kremem posmarować naleśniki, złożyć w chusteczkę.
Pistacje grubo posiekać. Naleśniki położyć w natłuszczonej formie, obłożyć resztą bananów, posypać pistacjami. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, pozostałym cukrem waniliowym i cynamonem, polać naleśniki. Piec 20-25 minut w temp. 200°C.
Naleśniki na słodko możemy podawać także z sosami lub przecierami owocowymi, sosem czekoladowym albo orzechowym.