Naleśniki meksykańskie
Przygotowanie: 50 min, kaloryczność 420 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 06.02.2009, 12:00
Reklama
SOS:
Reklama
- cebula
- zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 4 pomidory
- szklanka wody
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- po łyżeczce chili, soli, pieprzu, ostrej papryki i octu winnego
- po 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, oregano i tymianku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
FARSZ:
- 500 g mielonej wołowiny
- olej
- ząbek czosnku
- cebula
- po łyżeczce soli, słodkiej papryki i pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 8 gotowych tortilli
- 8 łyżek śmietany
- 100 g startego żółtego sera
Reklama
Zrób sos. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż do miękkości na oleju. Dodaj pomidory, wodę i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj, gotuj 5 min na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj, gotuj jeszcze 15 min. Następnie wołowinę zesmaż na oleju, po 5 min dodaj posiekany czosnek i cebulę, wymieszaj i smaż, aż mięso będzie miękkie, przypraw. Farsz nakładaj na tortille, zalej łyżką śmietany, zawiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem, posyp tartym serem, zapiekaj 20 min w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama