Najlepszy duet wino i czekolada Lindt
Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino.
- mat.prasowe
- Czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
- Doskonała z chilijskim Merlot
Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej palety smaków. Smak tej ciemnej czekolady zyska nowy wymiar w zestawieniu z winem o wyraźnym owocowym charakterze. Spróbuj z chilijskim Merlotem lub australijskim Grenache: winem o wyrazistym charakterze, z ożywczym aromatem owoców miękkich, soczystych i z jedwabistym owocowym finiszem.
- Czekolada Lindt Excellence Caramel with Sea Salt
- Doskonała z Prosecco (schłodzonym)
Czekolada o subtelnej i niezwykle dopracowanej równowadze smaków: ciemnej czekolady, chrupiących karmelowych akcentów i pojawiającego się w tle delikatnego echa morskiej soli. Najbardziej wyraziste będzie zestawienie z Prosecco: połączenie chrupiącego karmelu z bąbelkami musującego wina niosącymi aromaty cytrusów i gruszki. Pysznym połączeniem będzie też półwytrawny szampan, z właściwą mu nutką słodyczy.
- Czekolada Lindt Excellence Sea Salt
- Doskonała z kalifornijskim Zinfandel
Czekolada, którą cechuje intensywna nuta kakao wygładzona wanilią. W pierwszej chwili nie czuje się tu śladu morskiej soli, raczej miodną, a zaraz potem cytrusową świeżość – dopiero na koniec w smaku uwydatnia się krystaliczna nuta morskiej soli. Jeśli ktoś nie jest koneserem ciemnej czekolady, ten wariant będzie doskonały na początek. Najlepsze połączenie tworzy z kalifornijskim Zinfandel. Wino to ma w sobie ciemną świeżość porzeczek i truskawek; a jego aromaty utworzą fascynujący kontrast z czekoladą – co otworzy przed nami cały wachlarz nowych doznań.
- Czekolada Lindt Excellence Orange Intense
- Doskonała z Maderą Rich
W smaku tej czekolady dominują nuty kandyzowanej pomarańczy i migdałów. Cudowny czar pomarańczy znakomicie podkreśli 5-letnia Madera Rich. Obecne w winie aromaty suszonych owoców stanowią dla smaku ciemnej czekolady wspaniałe tło; jednocześnie świeże nuty pomarańczowej i limonkowej skórki stopniowo potężnieją, by kandyzowanej pomarańczy dać pełnię i blask.
- Czekolada Lindt Excellence 85% Cocoa
- Doskonała z australijskim Ruthergien Muscat (schłodzonym)
Wina o tak wyjątkowej gładkości i słodyczy będą idealnie pasować do intensywnego smaku Lindt Excellence 85%. Właściwe im nuty miodu i prażonych orzechów cudownie łączą się z aromatami czekolady; z kolei właściwy czekoladzie głęboki, wyrazisty charakter kakao z odrobiną wanilii łagodzi słodycz wina, równoważąc ją subtelną goryczą mokki.
- Czekolada Lindt Excellence Chili
- Doskonała z włoskim Ripasso di Valpolicella
To zestawienie, które rzeczywiście otwiera przed nami szereg nowych doznań. Smak dojrzewa tu stopniowo, w miarę rozpuszczania się czekolady w ustach. Zaczyna się od delikatnej słodyczy; zaraz potem pojawia się pikantność chili, ale jej ostrość jest przez cały czas utrzymana pod kontrolą. Kolej na Ripasso di Valpolicella lub włoskie Amarone. Oba wina cechują się niezrównaną głębią i intensywnością smaku, co znakomicie pasuje do ciemnej czekolady. Wyczuwalne w winie nuty owoców (czarnych jagód, winogron, porzeczek) wzmacniają owocowe aromaty czekolady (czerwone porzeczki, truskawki, poziomki). W tym właśnie momencie daje o sobie znać efekt, jaki wywołuje popicie winem kapsaicyny (substancji odpowiedzialnej za ostry, piekący smak chili): rozwijające się w ustach cudownie barwne smaki dostają nagłej mocy, co podnosi ich intensywność do potęgi.