Najlepsze jesienne herbaty
Jesień to czas herbaty. Najwyższy czas na ciekawe przepisy na jesienną herbatkę.
- kobieta.pl
1. Zimowa herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem
Składniki
- garść czarnej herbaty liściastej.
- kilka kawałków kory cynamonu
- ok. 10 ziaren goździka
- 1 łyżka ziaren zielonego kardamonu
- Kawałek imbiru
- 1 sparzona cytryna
- 2 pomarańcze sparzone.
- Do posłodzenia cukier trzcinowy, jasny miód.
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka. Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dodaj go do herbaty (nie dodawaj do wrzątku, bo sok straci swoje cenne właściwości zdrowotne). Na końcu posłodź do smaku i przelej do kubka.
2. Herbata z miodem i sokiem malinowym
Składniki:
- 7 łyżeczek liściastej czarnej herbaty
- 2 litry wody
- 15 łyżek soku malinowego
- 10 łyżeczek miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 pomarańcza do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do tak przygotowanej herbaty dodajemy sok malinowy oraz miód i ciągle mieszając podgrzewamy. Nie gotujemy, ponieważ miód straci swoje wartości odżywcze. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i przelewamy do stylowego kubka.
3. Herbata z pomarańczą, goździkami i żurawiną
Składniki:
- łyżeczka czarnej liściastej herbaty
- 2 plastry pomarańczy
- łyżka suszonych owoców żurawiny
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- miód jasny
Jeśli chodzi o przygotowanie, wystarczy zaparzyć herbatę z dodatkiem goździków i żurawiny. Kiedy się zaparzy wrzucamy plastry pomarańczy i cynamon, a potem dosładzamy miodem. Przelewamy do kubka i gotowe!