Teraz przyszedł czas na nowy kulinarny projekt, już na Starym Kontynencie. Dan Barber otwiera w Londynie miejsce, w którym gotować będą najwięksi i najbardziej znani szefowie kuchni z gwiazdką Michelin. Będzie nosiło nazwę wastED London, a dania w tej restauracji typu pop up (tymczasowej) kucharze gotować będą z resztek jedzenia. W myśl eko trendu, który w 2017 roku będzie jednym z wiodących na świecie oraz globalnych zmian klimatu, marnowanie jedzenia jest nie do pomyślenia. Barber poprosił o współpracę przy wastED London znanego z programu \"Piekielna kuchnia\" Gordona Ramseya, Toma Kerrgidge (właściciela The Hand & Flowers, jedynego na świecie pubu z dwoma gwiazdkami Michelin) i Clare Smytha (pracował z Ramseyem), ale pełnej listy jeszcze nie ujawnił.
fot. Wastedlondon.com Podobna restauracja pop up, także bazująca na wykorzystywaniu resztek powstała już dwa lata temu jeszcze w Nowym Jorku, które jest miastem Dana Barbera. Dania, które będą serwowane w Londynie maja zaczynać się od 18 dolarów i mogą zawierać naprawdę dziwne składniki. Obecnie jednak Barber tworzy menu, we współpracy z lokalnymi rolnikami. Za inspirację i bazę karty mają służyć ziemniaki i kapusta.
fot. Wastedlondon.com/ Burger serwowany w restauracji WastED London wastED London ma ruszyć 24. lutego, a działalność zakończy 2. kwietnia. Zjemy tam lunche i obiady. W Nowym Jorku podobno hitem były rybie głowy i lekko czerstwy chleb oraz obite warzywa i owoce. Jesteście ciekawe tego gastro projektu? My zdecydowanie tak, jedzenie jest w końcu sztuką! ZOBACZ TEŻ: KULINARNE TRENDY 2017 - SPRAWDŹ, CO BĘDZIEMY JEŚĆ! 9 NAJLEPSZYCH JEDZENIOWYCH KONT NA INSTAGRAMIE
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/5e83693b7e2edea5290d","type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/536618cc130ee1c7c4a6aaa8f061b493ccb2570e-b4d99d5.jpeg","width":1280,"height":854,"title":"wasted_london_01","aspectRatio":0.6671875},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/ff283f4817b7bae6174aefd113f31ffd893d3dce-2cd9e7c.jpeg","width":1280,"height":900,"title":"wasted_london_01","aspectRatio":0.703125},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/595a271774d1b7588b8475b8948af2220148befa-00f1d84.jpeg","width":1200,"height":800,"title":"wasted_london__6__01","aspectRatio":0.6666666666666666},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/00f2f4b114153ce0af3cea26fd51bd1f64e0d712-13f0d51.jpeg","width":1024,"height":684,"title":"wasted_london__4__01","aspectRatio":0.66796875},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/60323d1a38f2bfd854214cae262d717ae5a82a5c-fb738dc.jpeg","width":720,"height":451,"title":"wasted_london__3__01","aspectRatio":0.6263888888888889},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/c2397f64e47e02d1644b174c47d749d2fd364139-3b325cb.jpeg","width":576,"height":768,"title":"wasted_london__2__01","aspectRatio":1.3333333333333333},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/c5b5b6a4006f5c3e3e21118414ccc75ec7dce99e-2ac983a.jpeg","width":900,"height":900,"title":"wasted_london__5__01","aspectRatio":1}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/4edae476ac541c9307c7","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie"}],"seoMetadata":{"title":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","description":"Dan Barber to najmodniejszy restaurator świata. W Londynie zatrudnia kucharzy z gwiazdką Michelin do gotowania z resztek.","metaTitle":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","metaDescription":"Dan Barber to najmodniejszy restaurator świata. W Londynie zatrudnia kucharzy z gwiazdką Michelin do gotowania z resztek. ","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/335fc80e496005d91092","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":759,"width":1067,"alt":"wasted_london_restauracja_zajawka_01","title":"wasted_london_restauracja_zajawka_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5b15da0.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","article":{"id":"21542","description":"Dan Barber to najmodniejszy restaurator świata. W Londynie zatrudnia kucharzy z gwiazdką Michelin do gotowania z resztek.","type":"article","author":"Weronika Płocha","tags":["restauracje"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Najlepsi%20kucharze%20%C5%9Bwiata%20gotuj%C4%85%20z%20resztek%20w%20Londynie","tweet":"Najlepsi%20kucharze%20%C5%9Bwiata%20gotuj%C4%85%20z%20resztek%20w%20Londynie","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5b15da0.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/#Article","@type":"Article","description":"Dan Barber to najmodniejszy restaurator świata. W Londynie zatrudnia kucharzy z gwiazdką Michelin do gotowania z resztek.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5b15da0.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/"},"name":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/","author":[{"@type":"Person","name":"Weronika Płocha","url":"https://www.kobieta.pl/author/wplocha"}],"dateModified":"2024-09-21T10:50:01+02:00","datePublished":"2017-01-17T12:31:00+01:00","headline":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","keywords":"restauracje","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"21542","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Weronika Płocha","publish_date":"2017-01-17T11:31:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["restauracje"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"gallery","pageid":"21542","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["restauracje"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["restauracje"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/335fc80e496005d91092","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":759,"width":1067,"alt":"wasted_london_restauracja_zajawka_01","title":"wasted_london_restauracja_zajawka_01","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-5b15da0.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/84885e93e2f1c86f29ed","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/b935a931245e6228ea63","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b3f4331a88140ffdb9c3","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/3d4c9ca56f0c9016fed8","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/c540d96e57493af3b276","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/1149471202f22007b01f","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/152ae5b4c4121e7aa490","slug":"restauracje","display":"restauracje","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/1510c96d72fa4c53af18","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/3d83096df570ca1cd24b","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"961470","content_title":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","content_type":"article","publication_date":"2017-01-17T11:31:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":21542,"contentName":"Najlepsi kucharze świata gotują z resztek w Londynie","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["restauracje"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/najlepsi-kucharze-swiata-gotuja-z-resztek-w-londynie-1/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"21542"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Kiedy Dan Barber otworzył swoją restaurację Blue Hill w Stone Barns w Nowym Jorku, ludzi walczyli w kolejce o stolik. W zasadzie wciąż trzeba czekać kilka miesięcy na możliwość zjedzenia w restauracji Barbera. Skąd ta popularność? Właściciel i szef kuchni serwuje w Blue Hill głównie dania wegetariańskie na bazie warzyw z własnej farmy. To wystarczyło, aby jego miejsce zdobyło tytuł najlepszej restauracji w Stanach w 2016 roku. Teraz przyszedł czas na nowy kulinarny projekt, już na Starym Kontynencie. Dan Barber otwiera w Londynie miejsce, w którym gotować będą najwięksi i najbardziej znani szefowie kuchni z gwiazdką Michelin. Będzie nosiło nazwę wastED London, a dania w tej restauracji typu pop up (tymczasowej) kucharze gotować będą z resztek jedzenia. W myśl eko trendu, który w 2017 roku będzie jednym z wiodących na świecie oraz globalnych zmian klimatu, marnowanie jedzenia jest nie do pomyślenia. Barber poprosił o współpracę przy wastED London znanego z programu "Piekielna kuchnia" Gordona Ramseya, Toma Kerrgidge (właściciela The Hand & Flowers, jedynego na świecie pubu z dwoma gwiazdkami Michelin) i Clare Smytha (pracował z Ramseyem), ale pełnej listy jeszcze nie ujawnił.
Reklama
fot. Wastedlondon.com Podobna restauracja pop up, także bazująca na wykorzystywaniu resztek powstała już dwa lata temu jeszcze w Nowym Jorku, które jest miastem Dana Barbera. Dania, które będą serwowane w Londynie maja zaczynać się od 18 dolarów i mogą zawierać naprawdę dziwne składniki. Obecnie jednak Barber tworzy menu, we współpracy z lokalnymi rolnikami. Za inspirację i bazę karty mają służyć ziemniaki i kapusta.
Reklama
fot. Wastedlondon.com/ Burger serwowany w restauracji WastED London wastED London ma ruszyć 24. lutego, a działalność zakończy 2. kwietnia. Zjemy tam lunche i obiady. W Nowym Jorku podobno hitem były rybie głowy i lekko czerstwy chleb oraz obite warzywa i owoce. Jesteście ciekawe tego gastro projektu? My zdecydowanie tak, jedzenie jest w końcu sztuką! ZOBACZ TEŻ: KULINARNE TRENDY 2017 - SPRAWDŹ, CO BĘDZIEMY JEŚĆ! 9 NAJLEPSZYCH JEDZENIOWYCH KONT NA INSTAGRAMIE
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.