Nadziewany udziec jagnięcy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 2 godziny 30 minut
- Moje Gotowanie
Na 8 porcji
- udziec jagnięcy (ok. 2 i 1/2 kg)
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
- 2 łyżki oleju lkilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- pieprz
Nadzienie:
- 10 dag suszonych fig
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 2 gałązki świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- Mięso opłukać, osuszyć. Rozciąć wzdłuż, aż do kości, wyluzować. Warstwy tłuszczu ponacinać na krzyż.
- Nadzienie: figi zalać w rondlu winem, gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut, ostudzić. Figi osączyć, pokroić.
- Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozmaryn umyć, posiekać.
- Czosnek, rozmaryn, po szczypcie soli i pieprzu dokładnie utrzeć. Wymieszać z figami, cebulą i orzechami.
- Udziec oprószyć solą i pieprzem. Wewnątrz posmarować nadzieniem zostawiając wolne brzegi. Dokładnie zrolować i owinąć mocno nicią.
- Pieczeń nadziać na rożen, grillować 2 godziny, często obracając.
- Tymianek opłukać, osuszyć, poodrywać listki. Olej, musztardę i listki tymianku wymieszać z pieprzem.
- Mięso posmarować marynatą, grillować jeszcze 1/2 godziny.