Nadziewany schab
Domowy nadziewany schab nie ma sobie równych. To doskonała propozycja na wielkanocny stół i niedzielny obiad.
- Claudia
Opublikowano: 05.04.2015, 09:03
Reklama
Porcja: 385 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji
Reklama
- 1 kg schabu
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 100 g oliwek czarnych i zielonych
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanych orzechów pinii
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso umyć, osuszyć i rozciąć tak, aby powstał duży płat. Oprószyć solą i pieprzem. Pomidory i oliwki osączyć i posiekać. W misce wymieszać: 2 łyżki oleju z pomidorów, 2 łyżki oliwy, orzechy piniowe, parmezan, oliwki i pomidory. Farsz rozłożyć na mięsie i zwinąć je w rulon. Związać. Mięso obsmażyć na 2 łyżkach pozostałej oliwy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino i bulion. Piec 1,5–2 godziny. Upieczone mięso wyjąć. Odstawić na 15 minut. Pokroić w plastry.
Reklama
Reklama
Reklama