Nadziewany chlebek
Nasz nadziewany chlebek to świtna przekąska!
- Claudia
Opublikowano: 26.10.2013, 08:43
Reklama
porcja: 481 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 6 porcji:
Reklama
- 450 g białej mąki chlebowej
- 10 g suszonych drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 300 g rozmrożonego szpinaku
- 100 g rukoli
- kilka listków bazylii
- 120 g suszonych pomidorów w oleju
- 250 g mozzarelli
- sól
- pieprz
Reklama
Mąkę i drożdże przesiać do miski. Wlać 3 łyżki oliwy i 300 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Posmarować je częścią pozostałej oliwy. Odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Szpinak odcisnąć. Rukolę i bazylię posiekać. Pomidory pokroić w kawałki. Mozzarellę pociąć w kostkę. Razem z rukolą, bazylią i pomidorami dodać do szpinaku. Wymieszać. Do-prawić solą i pieprzem. Ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części – większą i mniejszą. Większą rozwałkować. Wylepić nią posmarowaną resztą oliwy tortownicę. Obłożyć nadzieniem. Pozostałe ciasto rozwał-kować. Przykryć nim nadzienie. Boki zlepić, zwilżając brzegi ciasta wodą. Piec ok. 30 minut w 220°C.
Reklama
Reklama
Reklama