Nadziewana rolada z warzywami
Porcja: 672 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie i pieczenie: 70 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 700 g mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- pęczek natki lub bazylii
- 300 g brukselki
- 4 marchewki
- 2-3 dymki
- kawałek cukinii
- 2 łyżki sosu sojowego
- ocet winny
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i mielonym angielskim zielem.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody, wsypać posiekaną zieleninę. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem patelnię, usmażyć z niej cienki omlet.
Omlet ułożyć na płacie mięsa, mięso zrolować i obwiązać nicią. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec godzinę, skrapiając sosem sojowym i octem winnym.
Brukselkę oczyścić, umyć i zblanszować. Marchewkę oskrobać. Dymkę umyć, pokroić w kawałki. Cukinię umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Warzywa dodać do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia i przykryć brytfankę aluminiową folią.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z warzywami, polanymi sosem z pieczenia.