Muślinowa zupa rybna
Porcja: 230 kcal.
Przygotowanie: 20 minut.
Gotowanie: 30 minut.
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
600 g filetów z dorsza, mintaja lub innej morskiej ryby
3-4 ziemniaki
2 czerwone papryki
3 łodygi selera naciowego
mały pęczek dymki
łyżka oleju
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
sól, pieprz (mielony i ziarnisty)
tymianek
sok z cytryny
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć tymiankiem i wstawić na 15 minut do lodówki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne,pokroić w cienkie paseczki. Dymkę umyć, pokroić w kawałki. Seler oskrobać, umyć, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę. Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim paprykę, dymkę i seler. Zalać 4 szklankami wrzącej wody. Dodać ziemniaki, 3 ziarna pieprzu, sól do smaku. Gotować 15 minut. Do gorącego wywaru włożyć rybę. Całość zagotować, a następnie gotować na małym ogniu dalsze 15 minut. Rybę wyjąć z zupy. Pokroić w kawałki. Do zupy wlać jogurt i ponownie włożyć rybę. Mocno podgrzać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę rozlać na talerze.