Musaka
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 610 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg cukinii
- 1 kg chudej mielonej jagnięciny lub wieprzowiny
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 75 dag pomidorów
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 dag masła
- 6 łyżek mąki
- 1 l mleka
- po łyżeczce oregano i posiekanej natki
- olej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cukinę umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Osączyć, przesmażyć z obu stron na oleju.
Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 min. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić. Dołożyć pomidory, dusić 5 minut.
Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do mięsa. Dusić 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje. Przyprawić oregano i natką.
Dno żaroodpornej formy natłuścić, warstwami układać ziemniaki, mięso i cukinię, zakończyć warstwą ziemniaków.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, wlać zimne mleko, mieszając gotować 5 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Potrawę w naczyniu polać sosem, piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Przed podaniem lekko ostudzić.