Reklama

Składniki:

Reklama
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • cukier waniliowy
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • kostka masła
  • pół szklanki mleka

polewa:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • gorzka czekolada
  • truskawki
Reklama

W garnku rozpuszczamy cukier (2 szklanki), cukier waniliowy, kakao i masło, nastepnie dodajemy mleko. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich makę i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną masę z garnka - miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę ze szklanką cukru (można dodac łyżeczke octu). Dodajemy do przygotowanej wcześniej masy, mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy na okragłej blaszce w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. W garnku rozpuszczamy masło i czekoladę, dodajemy szklanke cukru, kakao, mieszamy. Uważamy, by nie zagotować! Ciasto po wystudzeniu oblewamy masą i dekorujemy truskawkami. Można tez dołożyć inne owoce sezonowe.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama