Murzynek w polewie czekoladowej z truskawkami
Na słoneczne popołudnia do kawy! I na te mniej słoneczne też!
- kobieta.pl
Składniki:
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- kostka masła
- pół szklanki mleka
polewa:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- gorzka czekolada
- truskawki
W garnku rozpuszczamy cukier (2 szklanki), cukier waniliowy, kakao i masło, nastepnie dodajemy mleko. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich makę i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną masę z garnka - miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę ze szklanką cukru (można dodac łyżeczke octu). Dodajemy do przygotowanej wcześniej masy, mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy na okragłej blaszce w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. W garnku rozpuszczamy masło i czekoladę, dodajemy szklanke cukru, kakao, mieszamy. Uważamy, by nie zagotować! Ciasto po wystudzeniu oblewamy masą i dekorujemy truskawkami. Można tez dołożyć inne owoce sezonowe.
Smacznego!