Murzynek rumowy
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:34
Reklama
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
CIASTO:
Reklama
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- czubata szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- kieliszek rumu
- tłuszcz do formy
PONADTO:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
- łyżka masła
Reklama
Ciasto: kakao, rum i mleko wymieszać. Margarynę zmiksować z cukrem, miksując wbijać jajka i wlać napój kakaowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy kakaowej, dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Gorzką czekoladę stopić z masłem. Białą czekoladę stopić i wymieszać z lekko ubitą śmietaną kremówką. Przestudzony placek wyjąć z formy i polać gorzką czekoladą. Następnie z białej czekolady wylać nieregularne okręgi.
Reklama
Reklama
Reklama