Mufinki po wiedeńsku
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Sztuka: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 19:00
Reklama
Na 12 sztuk
Reklama
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 10 dag masy marcepanowej
- białko
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka maślanki
- 10 dag mlecznej czekolady
- tłuszcz i mąka do foremek
Reklama
Marcepan wyrobić z białkiem i połową posiekanych orzechów. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, solą, sodą. Dodać mielone orzechy i 5 dag startej czekolady.
Jajka utrzeć z cukrem i miękką margaryną. Wymieszać z maślanką i mąką z dodatkami.
Foremki przygotować, nałożyć masę, wcisnąć porcje marcepana. Piec 20-25 minut w 200 st C.
Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. Posmarować mufinki, posypać resztą orzechów.
Reklama
Reklama
Reklama