Reklama

● tłuszcz do foremek
● 12 dag masła
● 2 szklanki mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 15 dag cukru
● łyżeczka cynamonu
● 5 dag orzechów włoskich
● szklanka mleka
● 2 jajka
● 35 dag jabłek
Formy do muffinek posmaruj tłuszczem lub wyłóż pojedynczymi papierowymi foremkami, wstaw do schłodzenia do lodówki. Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do miski. Wsyp cukier, cynamon, posiekane orzechy włoskie, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Mleko roztrzep z jajkami. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Mleko z roztrzepanymi jajkami i pokrojone jabłka dodaj do sypkich produktów, ostrożnie przemieszaj masę. Przygotowanym w ten sposób ciastem wypełniaj foremki: każdą tylko do 3/4 wysokości. Piecz 20–25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 210°C. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na 5 min w formie. Ostrożnie wyjmij i ostudź.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama