Muffiny z malinami i białą czekoladą
Nie od dziś wiadomo, że do serca trafia się przez żołądek. Nawet te najbardziej zatwardziałe zmiękną, kiedy spróbują wspólnie upieczonych muffinek
- mat.prasowe
Zapach pieczonego ciasta, maliny i biała czekolada to idealne afrodyzjaki. Niech pomysł na wypieki w specjalnie przygotowanych do tego jednorazowych foremkach będzie dla ciebie inspiracją!
Składniki:
- 100 g masła
- 3 jajka, osobno białka i żółtka
- 150 g drobnego cukru
- opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
- 130 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g śmietanki 30%
- 100 g posiekanej białej czekolady
- 150 g malin
- Foremki aluminiowe na muffiny
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki Gosia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.
Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy na MUFFINKI