Muffinki z owocami
Proponujemy naprawdę łatwe do zrobienia smakołyki - muffinki z owocami. Idealne na niespodziankę na Dzień Matki.
- Claudia
Opublikowano: 20.05.2015, 09:45
Reklama
Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 12 porcji
Reklama
- 100 g owoców (jagody, wiśnie, maliny – mogą być mrożone)
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 120 g cukru
- jajko
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 300 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- kilka łyżek dżemu
Reklama
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Owoce (mrożone rozmrozić) wymieszać z dwoma łyżkami mąki. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać do maślanej masy. Wymieszać. Delikatnie połączyć ze śmietaną lub jogurtem i owocami. Ciastem napełnić papilotki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem). Muffinki podawać na ciepło lub zimno z dżemem.
Reklama
Reklama
Reklama