Muffinki z morelami
Lato w pełni. To czas, kiedy możemy się cieszyć smacznymi owocami. Oto przepis na efektowne i smaczne muffinki owocowe.
- Claudia
Opublikowano: 02.09.2014, 12:48
Reklama
PORCJA: 420 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 12 PORCJI
Muffinki
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
- 12 moreli
- 150 g serka mascarpone
- 1 i 1/2 łyżki kremówki 36 proc.
- łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- cukier puder do dekoracji
Reklama
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Masło roztopić, zmiksować z jajkami oraz mlekiem. Połączyć z mąką i dodatkami. Morele przekroić, usunąć pestki. Mascarpone wymieszać z kremówką, masłem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do 2/3 wysokości napełnić je masą. Na każdej ułożyć po połowie moreli, napełnić ją masą serową, zakryć drugą połową moreli i polać cienką warstwą ciasta. Piec 15–20 minut w 180°C. Ciepłe muffinki posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama