Muffinki z lukrem
Czas przygotowania 35 min
- Naj
Opublikowano: 16.12.2007, 23:11
Reklama
- 30 dag bakalii: rodzynek, moreli, fig, daktyli, orzechów
- szklanka mocnej herbaty
- 3 szklanki mąki krupczatki
- szklanka brązowego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu i startych goździków
- lukier
- kolorowe owoce kandyzowane
Reklama
Do miski wlej przestudzoną herbatę, dodaj pokrojone bakalie i cukier. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wsyp bakalie do miski i przesiej na nie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj roztrzepane jajka i przyprawy. Zmiksuj. Przełóż ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek na muffinki lub babeczki. Piecz ok. 40 min w temp. 170°C. Ostudź, polej lukrem przygotowanym według przepisu. Zanim lukier ostygnie, posyp pokrojonymi kandyzowanymi owocami.
Reklama
Reklama
Reklama