Reklama
  • 30 dag bakalii: rodzynek, moreli, fig, daktyli, orzechów
  • szklanka mocnej herbaty
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu i startych goździków
  • lukier
  • kolorowe owoce kandyzowane
Reklama

Do miski wlej przestudzoną herbatę, dodaj pokrojone bakalie i cukier. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wsyp bakalie do miski i przesiej na nie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj roztrzepane jajka i przyprawy. Zmiksuj. Przełóż ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek na muffinki lub babeczki. Piecz ok. 40 min w temp. 170°C. Ostudź, polej lukrem przygotowanym według przepisu. Zanim lukier ostygnie, posyp pokrojonymi kandyzowanymi owocami.

Reklama
Reklama
Reklama