Muffinki. Babeczki z Ameryki
Nic dziwnego, że biją rekordy popularności po drugiej stronie oceanu – są niezwykle łatwe do zrobienia. W słodkiej wersji smakowej nadają się na deser. Wytrawne możesz podać, także na ciepło, jako pomysłową przekąskę. Pasują świetnie do letniego przyjęcia w ogrodzie.
- Claudia
Do wyboru masz mnóstwo wariacji smakowych muffinek. Najczęściej robi się je na słodko. Wtedy do ciasta możesz dodawać owoce: suszone (np. rodzynki) lub świeże (oprócz jagód dobre będą również porzeczki, maliny, jeżyny), a także owocowe drażetki, pokrojoną w kawałki czekoladę, orzechy. Na końcowy efekt świetnie wpływa aromatyzowanie muffinek skórkami cytrusów. Warto też zasmakować w babeczkach w wersji wytrawnej. Wtedy do ciasta możesz dorzucić kawałki wędliny (szynkę, bekon, boczek), starty ser (żółty, pleśniowy), twarożek. Świetnie pasują tu oliwki, warzywa (cebula, papryka, szpinak).
Zaletą ciasta na muffinki jest to, że nie wymaga ono żmudnego wyrabiania ani wielkiej precyzji. Najwygodniej wymieszać osobno wszystkie składniki sypkie i osobno pozostałe (jeśli przepis wymaga masła, tłuszcz najlepiej roztopić), a następnie obie części połączyć. Całość mieszamy łyżką, a nie mikserem, i niespecjalnie dokładnie, bo konsystencja ciasta wcale nie powinna być gładka (grudki nadają charakterystyczną strukturę gotowym muffinkom). Babeczki można piec w pojedynczych foremkach, ale łatwiej będzie skorzystać ze specjalnej formy z zagłębieniami (przygotujesz wtedy na raz nawet kilkanaście sztuk). Każde zagłębienie warto wyłożyć karbowanymi papilotkami z papieru, które ułatwiają wyjmowanie ciastek z „dołków”. Babeczki podajemy, nie zdejmując z nich osłonek. To robią już sami biesiadnicy.
Ciasteczka z jagodami
Porcja: 154 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 sztuk
- 2 pomarańcze
- 250 g mąki
- 150 g brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 8 łyżek oleju słonecznikowego
- 100 ml maślanki
- łyżeczka skórki z pomarańczy
- 200 g czarnych jagód
- cukier puder do posypania
- duża szczypta soli
1. Pomarańcze umyć. Przekroić na pół. Z każdej połówki wycisnąć sok (za pomocą ręcznej lub elektrycznej wyciskarki). Usunąć pestki.
2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać cukry: brązowy i waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki starannie wymieszać.
3. Jajko wbić do drugiej miski i roztrzepać. Lekko ubijając, wlać olej, maślankę i sok z pomarańczy. Dodać skórkę pomarańczową.
4. Mieszaninę sypkich produktów połączyć z jajkami roztrzepanymi z resztą składników (ciasto powinno spadać płatami z łyżki).
5. Czarne jagody przebrać, usunąć listki i nadpsute owoce. Opłukać i starannie osączyć. Owoce dodać do ciasta. Wymieszać
6. Zagłębienia w blasze napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 25 minut w 180°C. Po wyjęciu ciasteczka posypać cukrem pudrem.