Reklama

PORCJA: 369 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut (bez chłodzenia)
NA 4 PORCJE
 150 g owoców kandyzowanych (np. ananas, cytryna, pomarańcza, wiśnia)
 cytryna
 300 g sera ricotta (lub dwukrotnie mielonego twarożku)
 kieliszek likieru maraschino lub innego owocowego
 50 g cukru pudru
 200 ml śmietany kremówki
 kilka gałązek czerwonych porzeczek
 świeże listki mięty
 cukier puder
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Ricottę albo twarożek wymieszać z likierem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Śmietanę ubić, połączyć z serem. Masą napełnić wyłożone przezroczystą folią miseczki. Wstawić na 4–6 godzin do zamrażalnika. 10 minut przed podaniem deser przełożyć na talerzyki. Udekorować porzeczkami i miętą. Posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama