Mrożona ricotta
Wspaniały deser sprawdzi się nie tylko w gorące dni. Zaskocz rodzinę i przyjaciół wyjątkową odsłoną ricotty.
- Claudia
PORCJA: 369 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut (bez chłodzenia)
NA 4 PORCJE
150 g owoców kandyzowanych (np. ananas, cytryna, pomarańcza, wiśnia)
cytryna
300 g sera ricotta (lub dwukrotnie mielonego twarożku)
kieliszek likieru maraschino lub innego owocowego
50 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
kilka gałązek czerwonych porzeczek
świeże listki mięty
cukier puder
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Ricottę albo twarożek wymieszać z likierem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Śmietanę ubić, połączyć z serem. Masą napełnić wyłożone przezroczystą folią miseczki. Wstawić na 4–6 godzin do zamrażalnika. 10 minut przed podaniem deser przełożyć na talerzyki. Udekorować porzeczkami i miętą. Posypać cukrem pudrem.