Mostek faszerowany
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 6 porcji
- 1 kg wyluzowanego mostka cielęcego lub łopatki
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- por
- pęczek natki
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki margaryny
- szklanka bulionu z kostki
- szklanka piwa lub białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz
Jajka rozmącić z mlekiem. Kajzerki pokroić w niedużą kostkę, polać jajkami z mlekiem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Mięso opłukać, osuszyć, naciąć, tworząc kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Pory i natkę wymieszać z bułką i jajkami. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mostek wypełnić nadzieniem, zaszyć lub obwiązać nicią.
Marchewkę oczyścić, umyć, cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę stopić w brytfannie, włożyć mostek, obsmażyć z każdej strony. Dorzucić cebulę i marchewkę, chwilę smażyć.
Mięso podlać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godzinę. Co 15 min podlewać winem lub piwem. Następnie brytfankę przykryć i piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.