Reklama

Składniki na 6 porcji

Reklama
  • 1 kg wyluzowanego mostka cielęcego lub łopatki
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • por
  • pęczek natki
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • szklanka bulionu z kostki
  • szklanka piwa lub białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Reklama

Jajka rozmącić z mlekiem. Kajzerki pokroić w niedużą kostkę, polać jajkami z mlekiem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Mięso opłukać, osuszyć, naciąć, tworząc kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Pory i natkę wymieszać z bułką i jajkami. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mostek wypełnić nadzieniem, zaszyć lub obwiązać nicią.
Marchewkę oczyścić, umyć, cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę stopić w brytfannie, włożyć mostek, obsmażyć z każdej strony. Dorzucić cebulę i marchewkę, chwilę smażyć.
Mięso podlać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godzinę. Co 15 min podlewać winem lub piwem. Następnie brytfankę przykryć i piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.

Reklama
Reklama
Reklama