Reklama

SKŁADNIKI:
● 5 łyżek mąki
● 2 jajka
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● sól
● mleko
● 4 grube filety z morszczuka
● pieprz
● sok z cytryny
● olej
● 6 ugotowanych ziemniaków
● 3 łyżki masła
● 100 ml słodkiej śmietanki
● 1/3 szklanki startego żółtego sera
● 20 dag pieczarek
Mąkę wymieszaj z jajkami, proszkiem do pieczenia, szczypta soli oraz taką ilością mleka, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Rybę oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, maczaj w cieście i usmaż z obu stron na złoto. Ziemniaki przepuść przez praskę, wymieszaj z łyżką masła, łyżką oleju, śmietanką i serem. Pieczarki potnij na plastry, podsmaż osobno na łyżce masła, oprósz solą. Żaroodporną formę wysmaruj resztą masła, ułóż w niej ryby, przykryj purée i pieczarkami, skrop olejem. Zapiekaj 20 min w temp. 190°C. NASZA RADA: Jeśli zależy ci na czasie, usmaż rybę sauté, a ziemniaki pokrój w plasterki. Na wierzch zapiekanki koniecznie połóż masło.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama