Morskie naleśniki
Przygotowanie: 40 min
Porcja: 205 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 21:27
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 jajka
- 12 dag mąki
- ząbek czosnku
- 2 cebule
- łyżeczka świeżego, posiekanego lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 15 dag mieszanych owoców morza
- łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 dag białej rzodkwi
- 15 dag marchewki
- mała główka sałaty lodowej
- olej
- sól, pieprz
Reklama
- Jajka utrzeć z 2 łyżkami oleju, szczyptą soli i 300 ml zimnej wody. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć 8 cienkich naleśników.
- Czosnek i cebule obrać, posiekać. Owoce morza sparzyć na sicie i osączyć.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić imbir, cebulę i czosnek. Dodać owoce morza, smażyć 5-6 minut. Wlać ocet, oprószyć cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Rzodkiew i marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Marchewkę, rzodkiew i sałatę wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać po łyżce sałatki i owoców morza, zrolować. Podawać na zimno.
Reklama
Reklama
Reklama