Morska sałatka z soczewicą
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 23:26
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 30 dag makaronu
- cykoria
- szalotka lub cebula
- ząbek czosnku
- 10 dag majonezu
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej (15 dag)
- 10 dag czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
Reklama
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić, ostudzić.
Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Cykorię oczyścić, pokroić w paski. Majonez, 3 łyżki wody, sok z cytryny, czosnek i szalotkę wymieszać, przyprawić.
Soczewicę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty, odcedzić, ostudzić.
Tuńczyka osączyć z zalewy, wymieszać z makaronem, cykorią i soczewicą. Polać sosem, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama