Morelowe drożdżówki
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 440 kalorii
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 sztuk
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 200 ml letniego mleka
- 4 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1/3 kostki margaryny
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka rumu
- 25 dag twarogu
- 18 dużych suszonych moreli
- szklanka soku jabłkowego
- żółtko
- 25 dag gotowej masy makowej
- 6 łyżek konfitury morelowej
Morele zalać sokiem jabłkowym, odstawić na 30 minut. Gotować ok. 5 minut, osączyć, ostudzić. Każdy owoc przekroić na pół.
Drożdże wymieszać z połową mleka, łyżką mąki i 1/3 cukru, odstawić na 10 minut.
Połowę skórki z cytryny, 2/3 stopionej margaryny, szczyptę soli, jajko i przesianą mąkę dodać do rozczynu, wlać resztę mleka, wymieszać i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Twaróg zemleć. Jajko rozbić, żółtko oddzielić od białka i zmiksować je z 2 łyżkami cukru i margaryną. Dodać mąkę ziemniaczaną, resztę skórki cytrynowej, rum i twaróg. Białko ubić z resztą cukru, wymieszać z masą serową.
Ciasto zagnieść, podzielić na 12 części, uformować kulki, a następnie rozgnieść je na placuszki o średnicy 10 cm, formując nieco wyższy brzeg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Na placuszkach rozsmarować masę makową i po 3 kleksy masy serowej, między nimi ułożyć po 3 połówki moreli. Piec około 20 minut w temp. 200°C. Gorące ciastka posmarować konfiturą.