Reklama

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

Reklama
  • 40 dag marchewki
  • pomarańcza
  • cukier waniliowy
  • kawałek (40 g) korzenia imbiru
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 30 dag zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 dag pokruszonych herbatników
  • 200 ml soku marchwiowego
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru pudru
Reklama

Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dobrze odcisnąć, sok (ok. 100 ml) zachować. Z pomarańczy bardzo cienko zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (120 ml). Imbir obrać i posiekać.
Żółtka zmiksować z 1/3 cukru, skórką pomarańczową i cukrem waniliowym. Białka ubić, wsypując stopniowo resztę cukru.
Imbir i marchew wymieszać z kremem żółtkowym. Potem na przemian, mieszając, stopniowo dodawać pianę z białek, migdały, mąkę i herbatniki. Ciasto wyłożyć do formy (ok. 30x20 cm).
Piec 40 minut w temperaturze 180 st C.
Zebrany sok marchwiowy i pomarańczowy wraz z 200 ml soku z marchwi lekko podgrzać. Ciasto studzić 5 minut, po czym ponakłuwać wykałaczką i nasączyć sokiem marchwiowo-pomarańczowym (2 łyżki soku odłożyć). Dżem podgrzać i posmarować nim wierzch ciasta. Ciasto ostudzić w formie.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku na gęsty lukier. Ciasto wyjąć z formy i pokroić na 12 kawałków. Lukier nałożyć do tutki, wycisnąć wzorek na ciastkach.

Reklama
Reklama
Reklama