Mokry placek marchewkowy
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
- 40 dag marchewki
- pomarańcza
- cukier waniliowy
- kawałek (40 g) korzenia imbiru
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 30 dag zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki
- 3 dag pokruszonych herbatników
- 200 ml soku marchwiowego
- 100 g dżemu pomarańczowego
- 5 łyżek cukru pudru
Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dobrze odcisnąć, sok (ok. 100 ml) zachować. Z pomarańczy bardzo cienko zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (120 ml). Imbir obrać i posiekać.
Żółtka zmiksować z 1/3 cukru, skórką pomarańczową i cukrem waniliowym. Białka ubić, wsypując stopniowo resztę cukru.
Imbir i marchew wymieszać z kremem żółtkowym. Potem na przemian, mieszając, stopniowo dodawać pianę z białek, migdały, mąkę i herbatniki. Ciasto wyłożyć do formy (ok. 30x20 cm).
Piec 40 minut w temperaturze 180 st C.
Zebrany sok marchwiowy i pomarańczowy wraz z 200 ml soku z marchwi lekko podgrzać. Ciasto studzić 5 minut, po czym ponakłuwać wykałaczką i nasączyć sokiem marchwiowo-pomarańczowym (2 łyżki soku odłożyć). Dżem podgrzać i posmarować nim wierzch ciasta. Ciasto ostudzić w formie.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku na gęsty lukier. Ciasto wyjąć z formy i pokroić na 12 kawałków. Lukier nałożyć do tutki, wycisnąć wzorek na ciastkach.